SøkMin side
Bolyst Samskipnaden Foto Orjan Marakatt Bertelsen
Aktuelt

Hvordan vaske klær på en mer skånsom og miljøvennlig måte?

Selv om det kan virke som en liten oppgave i hverdagen, har vask av klær en stor påvirkning på både plaggene våre og miljøet. Ved å gjøre noen små grep i klesvaskrutinene dine kan du ikke bare forlenge levetiden til klærne, men også redusere belastningen på miljøet.

Tips til en mer skånsom og miljøvennlig klesvask:

Vask klærne dine på lavere temperaturer

Vasking av klær på høye temperaturer bruker mer energi og kan være hardere på klærne dine. Vask klærne dine på lavere temperaturer når det er mulig. Du kan også bruke en kald vaskesyklus for å spare enda mer energi.

Heng opp klærne dine til tørk
Bruk tørketrommel når det er nødvendig, men heng opp klærne dine til tørk når det er mulig. Dette sparer energi og reduserer belastningen på miljøet. Heng klærne dine opp i frisk luft eller på en tørkesnor, slik at de får tørke naturlig.

Vask klærne dine mindre ofte
Vask klærne dine mindre ofte, slik at du kan redusere vannforbruket og belastningen på miljøet. Det er ikke nødvendig å vaske klærne dine etter hver gang du har brukt dem. Har plagget fått en flekk kan du prøve å fjerne flekken for hånd. Lukter ullundertøyet? Ullplagg kan man prøve å lufte først for å fjerne eventuell lukt.

Fyll maskinen - men ikke overfyll!
Vent med å sette på vask til du kan fylle en maskin. Her er det samtidig viktig å passe på at du ikke overfyller den. En overfylt maskin vil ikke vaske klærne ordentlig rene og det vil slite på både maskinen og klærne dine. Du bør kunne lukke lokket på maskinen og fortsatt ha litt plass igjen øverst.

Unngå tøymykner
Tøymykner kan inneholde kjemikalier som er skadelige for miljøet. Du kan erstatte tøymykner med eddik, som fungerer like bra for å gjøre klærne myke og redusere statisk elektrisitet!

Mer info om våre vaskeri og reservasjon av tid


Oppdatert 15.05.2024

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt